Zlatá hodinka v tónech březového dřeva

Jaká je vaše oblíbená technika nebo metoda relaxace? Pro mě to jsou rozhodně knihy a procházky s přírodou. Podzim má pro mě navíc zase další kouzlo, protože hraje barvami a vůněmi. Stejně jako je vůně .SE Swedish experience, Blazing warmth.

Asi se rozhodně nebudu řadit mezi výjimky, pokud napíšu, že víkend patří mezi mé oblíbené části v týdnu. Pokud je navíc naplněný celodenním výšlapem do přírody. Nebudu lhát, když napíši, že se přes týden cítím přehlcena veškerými podněty, (na které mám ve zvyku reagovat rychleji). Proto je pro mě přirozené, že víkend většinou zahrnují spíše ty aktivity, kdy jsem co nejvíce OFF a užívám si kontaktu s přírodou, ať už je jakékoliv roční období.

Terapie založené na kontaktu s přírodou

V posledních letech se i více vracíme k původním hodnotám. Z větších měst, které pro nás jsou v mládí většinou snem, se vracíme o víkendu na venkov. Renovujeme chalupy a stavíme tiny sruby. Nebo si v nich rovnou rezervujeme pobyty. Co nejdál do signálu, ideálně.  Přitom, kontakt s přírodou nemusí nutně znamenat extra drahý pobyt v lesních resortech, kde si platíte za balíčky relaxačních víkendů, z kterých přijíždíte sice odpočatí, ale po týdnu není ani známky toho, že jste relaxovali. Přírodní terapii si můžete naordinovat sami, ve vašem prostředí, které máte rádi. Já se musím přiznat, že pro mě to jsou momentálně Krušné hory. Není to jen z toho důvodu, že bych z nich pocházela, ale proto, že zjišťuji, jak moc míst jsem nestihla za ta léta života zde, navštívit. A tak si to jednou za čas, když mám cestu domů, zpříjemňuji právě zde. 

Flakon od .SE vůní je recyklovatelný.
Foto: Eliška Sekáčová

Pro zajímavost, právě do repertoáru terapií, kterých můžeme využívat, lze řadit právě green care” nebo také green based therapy”. Nemusíte si přitom platit přímo terapeuta. I když, i to je v dnešní době téměř možné. Ani si nemusíte objednávat drahé e-booky. Terapeutem jste tu totiž VY!

Přírodní terapie může mít hodně podob. Jedna z nich, pocházející z Japonska, se nazývá forest bathing”. Doslovný název je lesní koupání. Pokud máte k dispozici místo, kde si koupání v lese můžete dopřávat, pak jste šťastlivci. Lesním koupáním se však myslí naprosté myšlenkové ponoření do lesa. Splynutí se stromy, jejich řečí i duší a s pachy a vůněmi okolo. A jak poznáte, že je vaše napojení správné? Nemáte pocit, že o něco tam, v prostoru online/offline přicházíte. A svět lesů se vám nechce opustit. Nejraději byste si dopřáli pár dní jen tak, bez ničeho, (což je i mým snem). 

Eco-therapy”, jako další forma terapie, pomáhá v propojení se s přírodou, a to nejen navenek, ale i uvnitř. Využívá péče o přírodu v jakékoliv podobě. Ať už péče o rostliny, dřeviny, nebo faunu. Všímavost k okolí podporuje i vztah k sobě samým. 

Často se zmiňuje i green exercise”. Tady se propojuje fyzická aktivita s přírodou. Nemusíte zrovna vyběhávat kopce, protože to není ani cílem green exercise terapie. Stačí krátká procházka protkaná prohlídkou zajímavých přírodních úkazů. 

Užívejte si pobyt na čerstvém vzduchu v kteroukoliv denní dobu. Já mám nejraději třeba i zlatou hodinku, kterou mi připomněla vůně od Oriflame, .SE (Swedish Experience) – Blazing Warmth. Vůně vám bude připomínat podzimní listí, opečené brambory, vůni kouře, ale i nevtíravé aroma pomerančů a jehličnanů. 

Základ parfémové vody tvoří hřejivý pomeranč, který je oblíbenou vůní gurmánských podzimních – zimních vůní a osvěžující zelené jablko. V srdci vůně poznáte později borovicové jehličí, jasmín a vratič obecný. Pro zajímavost, právě květy vratiče pomáhají vaši domácnost osvobodit od škůdců a obtěžujícího hmyzu. Stejně tak i této vůni vratič dodává optimismus a světlo. Prozáříte díky ní vaše okolí a budou s vámi ti, se kterými si přejete být. V hlavě, ve které jsou tóny nejdelší, se můžete nechat hýčkat ambrovým a březovým dřevem, které ve vás nechají příjemný dojem cozy atmosféry, kterou máme s podzimem a zimou spojeni všichni. 

Kromě smyslně hřejivé vůně musím ale zmínit další výhodu, zvláště pro ty z vás, kteří upřednostňují upcycle přístup. Po vypotřebování vůně totiž můžete odstřikovač z flakonu odštroubovat a lahvičku použít třeba jako vázu do interíéru. Odstřikovač může posloužit případně k jiné nádobě. Anebo si můžete namixovat vaši oblíbenou interiérovou vůni a používat flakon i odstřikovač na bytový parfém.

Co máte nejraději vy na podzimu? A jaké vůně vám toto období připomínají?

Zdroje:

BURLS, Ambra. People and green spaces: promoting public health and mental well-being
through ecotherapy. Journal of Public Mental Health, 2007, 6.3: 24-39.

PRETTY, Jules, et al. Green Exercise: Complementary Roles of Nature, Exercise and
Diet in Physical and Emotional Well-Being and Implications for Public Health Policy.
CES Occasional Paper 2003-1. Colchester: University of Essex. 2003.

TSUNETSUGU, Yuko, et al. Physiological effects of Shinrin-yoku (taking in the
atmosphere of the forest) in an old-growth broadleaf forest in Yamagata Prefecture,
Japan. Journal of physiological anthropology, 2007, 26.2: 135-142.

Foto: Michal Soukup, Eliška Sekáčová.