Moringa olejodárná: Osvědčené přírodní antibiotikum, ale také elixír mládí!

Jestli jsem sama sobě dala nějaký slib pro tento rok, tak to byla právě větší sebepéče. Minulý rok pro mě byl od jeho samotného začátku velkou honičkou a redesign osobního života se i dost podepsal na celkové kondici organismu. Tento rok mě pro změnu (asi poprvé) přepadl Covid. Do mé výbavy doplňků jsem zařadila ještě další. Moringu olejodárnou, která není jen vzpruha pro vaši imunitu, ale také pro věčné mládí.

O zázračné morinze olejodárné

V současné době nám trh s potravinovými doplňky nabízí nespočet potravinových doplňků a tabletek na udržování životních funkcí. Co si ovšem budeme. V té přírodní podobě je konzumace vitaminů lepší. Jsou však potraviny, které z hlediska jejich místní nedostupnosti jen těžko můžeme konzumovat v jejich přirozené formě. Tou je i moringa olejodárná (moringa oleifera), která má původ v Africe a Asii. 

Místní ji pro její výjimečné vlastnosti používají již déle. Je také nazývána “zázračným jedlým stromem”, protože se dá celá, beze zbytku, zužitkovat. U nás, v České republice můžeme její podobu znát ve formě čaje, který působí antioxidačně. Je také složkou v olejích. V Asii i Africe se používají kořeny, kůra, květa, ale i listy, které obsahují vitamíny, antioxidanty, minerály a aminokyseliny. Konzumace moringy v jakékoliv podobě podporuje přirozenou obranyschopnost, posiluje fyzickou kondici, příznivě působí na krevní tlak a v neposlední řadě i pozitivně působí na dobré zažívání a správné fungování metabolismu. Co je určitě za podstatné zmínit je její pozitivní vliv na paměť a na zpomalení stárnutí.

Balení moringy s přídavkem lipozomálního vitamínu C a varianta Vita D Moringa forte. (Foto: Filip Kastl).

O Herb & me

Za projektem a zároveň českou značkou  Herb & me stojí tři ženy – Ivana Bednářová Častvajová, Štěpánka Čápová a Martina Korejčková.

Zdravý životní styl je pro Ivanu Častvajovou oblíbeným tématem, kterému se věnuje opravdu důkladně. Věnuje se certifikaci potravin bez zbytečné chemie. Také řídí projekty jako je Pestrá strava bez zbytečné chemie pro základní školy v České republice a na Slovensku. 

Štěpánka Čápová  je nejen výživová poradkyně, ale i také úžasná kuchařka. V tom tkví kouzlo jejího přístupu, který není založený na dietách a hladovkách, ale na změně stravovacích návyků. Jídlo a jeho kvalita by se měla stát důležitou součástí každého a také rituálem. Ne něčím, co nás bude strašit v tom, jak bychom chtěli vypadat

Martina Rusňáková Korejčková je průvodkyní klientů za lepší postavou. Neočekávejte ovšem žádné tvrdé odříkání. Martina se snaží přistupovat ke každému klientovi individuálně a tak, aby byl v procesu proměny postavy spokojený a vyživený.  

Pokud jde o původ moringy, se kterou přišla  Herb & me na český trh, můžete se dočíst právě zde v příběhu. Nešlo opravdu o žádný letmý výběr. Ivaně Bednářové Častvajové šlo o to, aby viděla, co vše se s moringou děje v její domovské zemi, od chvíle její sklizně až po sušení a porcování plodiny.

V jaké podobě jste moringu zkusili vy? (Foto: Filip Kastl).

A co jsem měla příležitost vyzkoušet já? 

Na vyzkoušení jsem dostala 3 balení tabletek moringy, v různých formách a s variantami vitamínů. Balení moringy olejodárné ( obsahuje 90 tablet) můžete určitě využít v případě, pokud se chystáte na detoxikační kúru, přejete-li ulevit vašemu trávení nebo začít s hubnutím. Balení moringy s přídavkem lipozomálního vitamínu C pomáhá utužit vaši imunitu. Obzvláště v přechodu ročních období vám pomůže udržet vaši obranyschopnost. Vitamín D, jehož podíl je obsažen v balení Vita D Moringa forte by se měl stát nedílnou součástí vaší vnější pečující rutiny. Úloha tohoto vitamínu je nezastupitelná, obzvláště v období většího výskytu respiračních onemocnění. Příznivě ovlivňuje činnost srdce, mozku a je prevencí pro správné fungování oběhového systému. 

Nejvíce jsem zaznamenala právě příznivý vliv na únavu, kterou jsem přestala pociťovat. Určitě je ale při tomto všem důležité zmínit, že žádný doplněk stravy nevyřeší úplně vaše neduhy, pokud nepřehodnotíte spánkový a pohybový režim. 

Foto: Filip Kastl.