PROČ JE PERFEKTNÍ OBČAS NEBÝT PERFEKTNÍ?

Být ve všem perfektní – byl takový můj celoživotní hnací motor, i když jsem se setkala se situacemi, na které se nebylo možné připravit a musela jsem se (nějak) na ty méně příjemné adaptovat. V takových okamžicích se mi mé plány a vzdušné zámky zhroutily, ale taky jsem časem zjistila, že přistupovat k věcem s určitou lehkostí a menšími očekáváními (a nároky na sebe) není vůbec špatné.

Cvičit každý den, protože to je trendy

V tomto u sebe pozoruji zásadní pokrok. Nutno podotknout, že jsem nikdy nepatřila mezi pohybově nadané jedince, pohyb pro mě byl spíše noční můrou kvůli mým gumovým pohybům, které se ani zdaleka cvičení nepodobaly. Poté přišly mé první experimenty se zdravým stravováním, které vyústily ve vážnější problémy. V té době jsem cvičení věnovala téměř 100 % svého času. Ale byl to takový pohyb, kterým jsem se trestala za to, že jsem snědla o sousto více. Poté, co jsem s těmito mými démony dobojovala, jsem na pohyb zanevřela. Nikoliv na ten pohyb, který představoval odreagování, ale ten, který pro mě mohl znamenat opět sklouznutí k určitému extrému a přílišnému pozorování sebe samotné. Dlouho jsem hledala optimální a zlatou střední cestu. Nyní se pohybu věnuji pro jeho účinek samotný – protože díky němu přijdu na jiné myšlenky. A co si budeme, také udělat něco pro zdraví (už nejsem nejmladší). Ručička váhy však pro mě už není rozhodující.

Proto se neciťte provinile, pokud zrovna nepotíte krev ve fitku jen proto, že vaše kamarádka se v něm dře denně. Pokud je vám bližší několikahodinová pěší túra, směle do toho. Hlavní je, abyste se cítili dobře vy a nesvazovala vás jakákoliv omezení a limity v tom.

Dokonalý make-up a svěží vzhled každý den

Taky se sami sebe ptáte, jak to jen vaše kolegyně dělají, že jsou v práci již v brzkých ranních hodinách a ještě dokáží vypadat svěže? Nebudu lhát, i já jsem rannímu líčení dříve věnovala více času a vstávala jsem o dvě hodiny dříve, abych vypadala alespoň trochu k světu. Časem jsem však zjistila, že pár minut spánku je pro mě efektivněji stráveným časem. K získání alespoň minimálně zdravého looku mi tak stačila řasenka a výraznější rtěnka. Není to však žádná věda a pokud máte po ruce make-up, korektor, rozjasňovač a řasenku, máte napůl vyhráno a nemusíte se tak ochuzovat o spánek. A rtěnku můžete nanést cestou do práce!

Být se všemi, protože se s námi chtějí setkat

Byť jsem tvor společenský, mám také ráda samotu (ono se to nejvíce projeví, pokud jste v každodenním kontaktu s lidmi, kdo zná, potvrdí mi). Kolikrát jsme se však přistihli, že těch společenských událostí, ať už šlo o víno s kolegyněmi po práci, teambuildingy v zaměstnání, oslavy přátel, bylo trošku moc a vlastně nás spíše unavují? Je dobré se zamyslet, co nám některá setkávání dávají. Zda-li nás obohacují, nebo spíše energeticky „vyšťavují“. Je možná fakt, že i z akce, na kterou se nám nemusí příliš chtít, může nakonec vzniknout párty, na kterou do konce života nezapomeneme, ale každá správná kamarádka prostě pochopí, když chceme mít jeden večer pro sebe.

Být občas sám se sebou je prospěšné pro psychohygienu.

Nemám co na sebe!

Ano, jedna z největších mýlek možná, přičemž každá se po výplatě přistihneme, že si buď tu a tam koupíme kousek, o kterém za nějakou dobu vůbec nevíme..

Přitom, každá máme neustále ten samý pocit jen proto, že kupujeme kousky, které nejdou zkombinovat. I já jsem se za poslední dobu snažila odolávat slevám, zejména tam, kde vím, že bych oblečení po krátké době vyřadila. Tady opět platí známé dvakrát měř, jednou řež. Určitě si ani nemusíme nalhávat, že pokud zavítáme do takového obchodu několikrát týdne, už to nemusí být únosné ani pro náš budget. V tomto směru se sama sebe zkouším vždy zeptat, zda-li mi nebude onen úlovek opravdu jen viset ve skříni ladem. Přeci jen, nejsou někdy lepší i ty zážitky, které nám zůstanou napořád?

Lenost je dovolena

Jsme nuceni v této době být neustále zaneprázdnění, ať už prací, studiem nebo setkáváním se s různými skupinami osob. Současná doba nám klade být neustále ve zrychleném moodu, pracovat na sobě, a ten, kdo čas v této době najednou má, je zkrátka divnej.

Je faktem, že i já jsem s tím „nic nedělat“ měla potíž, neustále jsem cítila, že tím, že nic nedělám, mi neustále něco uniká. Lenošení však jde využít i produktivněji, pokud jej zrovna nechcete strávit ležením v posteli. A i kdybyste opravdu lenošili, všechno přece počká!

Dokonalé rande neexistuje

Je fakt, že už delší dobu výrazy dating time apod. vidím jen v časopisech a týkají se mě možná tak z dálky, což mě však nevylučuje z toho, že bych se svým protějškem neměla i po letech vztahu stále randit (?!)

Pokud však budeme mít na mysli rande s novým objevem, určitě bychom měli zapomenout na ideální místo, ideální čas a možná i dokonalý outfit. I rande z amerického filmu se přece tu a tam neobejde bez nějakého toho trapasu!

Život offline

Ruku na srdce. Čas, který věnuji sociálním sítím a hledáním inspirací by se mnohdy dal využít i jinak, ale na druhé straně být OFF je také fajn. Pokud pociťujete na začátku odvykávání absťáček, můžete si naordinovat víkend v místě, kde se ani na data nepřipojíte. Myslím, že každý z vašeho okruhu bude mít pochopení pro to, že nejste 24/7 online.

Bez čeho se neobejdete vy a v čem se naopak podařilo na sebe slevit nároky? Jak to bralo vaše okolí?

Foto: Tereza Hurdová, Pixabay.com