Sepsání životopisu nemusí být nuda aneb odstraňme fádnost této vstupenky k úspěšnému nalezení práce!

Covidový rok 2020 nás některé možná přinutil oprášit přepsání a aktualizaci životopisu, což nebývá mnohdy ta z činností, do kterých bychom pouštěli s nadšením. Napsat ve stručnosti něco, co dokonale popíše naše zkušenosti a bude zároveň poutavým pro personalisty, kterým se poté dostávají životopisy do ruky, není mnohdy tím nejjednodušším. Navíc, pokud zkoušíme štěstí v několika oborech, kde podobu životopisu musíme uzpůsobit pozicím, na které se hlásíme.

Sesumarizovat naše zkušenosti je jedna věc, jeho vizuální stránka věc druhá, a také méně oblíbená. HR náboráři však i této části životopisu věnují pozornost, protože dotváří štábní kulturu a dává tomuto průvodnímu dokumentu uspořádanost.

V dnešní době však existuje nespočet šablon, kde stačí údaje dosadit do správných sekcí a životopis se vám vygeneruje raz dva, tudíž máte ušetřený čas zdlouhavým formátováním.

Protože jsem v tomto oboru působila a rukama mi prošlo několik desítek životopisů, různých kandidátů na pozice od IT, administrativy až po ty dělnické, určitě se přikláním k tomu, že méně je někdy více, pokud jde o grafické zpracování životopisu. Pokud uvažujete nad tím, že byste “ozdobili” cívíčko nejrůznějšími fonty, barvami a kytičkami, rovnou vězte, že skončí nejspíše na hromádce nevhodných kandidátů. Střídmě vypadající šablona však může životopisu dát pestřejší ráz. 

Personalisté v této době pročítají více životopisů, což je dáno i tím, že spousta lidí z oborů postižených pandemií přišla o práci.

Měla jsem možnost zkusit platformu CVapp. Výhodou je právě různorodé portfolio šablon, které vzhledu životopisu rozhodně přilepší a dodaj na vzhledu. 

Pokud navíc nejste kamarádi s úpravami v textových editorech, potěším vás, protože si jednotlivé údaje jednoduše rozřadíte do jednotlivých sekcí. Po dokončení už si pak jen životopis vygenerujete ve vámi preferovaném dokumentu (txt, PDF, nebo Word). 

Možnost vytvořit si úvodní profil v životopisu nebo klíčová slova, která personalistům napoví 

Protože mají dnešní personalisté na přečtení životopisů opravdu zlomek času, určitě jim napomohou klíčová slova a úvodník, které vás mohou HR náborářům v rychlosti představit. K tomuto je platforma uživatelsky přívětivá. 

Graficky znázorněná úroveň znalostí 

Znám personalisty, kterým vadí počet hvězdiček při označování úrovně znalostí a dovedností, stejně tak jako jiná grafická znázornění. Pro mě opticky je podoba grafického znázornění na přímce “od začátečník – zkušen expert” přeci jen více přehlednější než slovní označení. 

Ačkoliv je doba na hledání práce ztížená pandemií, nevzdávejte se a snažte se pokud možno mimo hledání vzdělávat.

Přidání webových stránek a sociálních sítí 

Nemusíte zrovna vkládat váš profil na Instagram, i když jsou dnešní personalisté schopni veškeré vaše stopy na sociálních kanálech dohledat, ale pokud by váš profil jakkoliv mohl pomoci oživení a korespondoval by i s pozicí, na kterou se hlásíte, není rozhodně nestandardní profil na Instagram, FB stránku nebo webové stránky, přidat. Tyto informace rozhodně dotváří lepší obraz o vás, vašich zájmech a nedělá z váš jen položku ve stohu životopisů, které náboráři dostávají. 

Možnost si životopis rovnou zdarma stáhnout

Tato aplikace, jako jedna z mála umožňuje vygenerovat si vaše cívíčko zdarma. Platforma umožňuj stáhnout si životopis v txt formátu, text si tudíž můžete poté z tohoto formátu zkopírovat a upravovat dle libosti. Pomocí unikátního odkazu můžete dokument i sdílet. Nemusíte se bát, že by sdílení bylo jakkoliv veřejné. V aplikaci si mimo jiné můžete vytvořit motivační dopis, který následně můžete s vašim životopisem i sloučit v jeden dokument. 

Pokud byste oba dva dokumenty chtěli kdykoliv upravit, stačí se jen pak do aplikace přihlásit.

Pokud byste si poté chtěli stáhnout dokument životopisu ve Wordu nebo PDF, můžete využít 7-denní zkušební verzi za 75 Kč. Poté můžete i využít prémiové funkce včetně možnosti si vygenerovat CV v jednotlivých šablonách. Pokud se během 7 dní rozhodnete předplatné zrušit, nebude vám měsíční poplatek účtovaný

Rozhodnete-li se předplatné nezrušit, bude vám poté každých 30 dní účtován měsíční poplatek 299 Kč. Předplatné je možné získat na půl roku, nebo rovnou na rok. V těchto balíčcích jsou již neomezené možnosti a tvořit můžete jen co hrdlo (a zaměstnavatelé v životopisech požadují) ráčí. 

A co vy? Máte zkušenost s některou z platforem na tvorbu životopisů nebo jej sestavujete ručně ve wordu? Jakou nejlepší zpětnou vazbu jste dostali na vaše cívíčko? 

Článek vznikl ve spolupráci s CVapp.

Foto: Pixabay