Chvála papírových zápisníků: Umíte si zapisovat radosti vašeho dne?

Než přejdeme k tématu, kterému jsem se navíc věnovala i v mých diplomových pracích, asi byste se o mně možná měli ještě dozvědět, že jsem velkým milovníkem všech papírenských produktů, od diářů, po zápisníky všeho druhu, až po různé reminder pomocníky. Digitálním kalendářům a aplikacím na všemožné notifikace fandím spíše v rámci denního připomenutí, ale rok bez diáře je pro mě téměř neexistujícím ( i když on ten minulý rok moc rozepsat a naplánovat fakt nešel).

Dřevo jako prvek v papírenských produktech i v bytových doplňcích 

Proto mě potěšilo, když jsem mohla navázat spolupráci s Tiskárnou Delatero, jejíž design zápisníků a diářů pro mě byl nejen praktickým pro jejich skladnost, ale i pro efektivní plánování a prostor pro poznámky. Navíc se vám po několikadenním a několikaměsíčním nošení neohnou desky, protože jsou ze dřeva, což činí celkovou podobu ještě více zajímavější a čistější. 

Pokud jste fanoušci těchto dřevěných knihařských a papírenských produktů, určitě vás potěší i vzpomínková kniha, kde můžete zvěčnit vaše zážitky z cest nebo třeba z nezapomenutelného svatebního dne

Jestliže ladíte i vaše bydlení v dřevěných a přírodních doplňcích, ale přece jen nějaký ten vystihující nápis vašeho sweet home byste chtěli vnést, mohou vás inspirovat i dřevěné scrabble dekorace

Myšlenkář je projekt Mirky Nové, která navrhla celkový design tak, abyste si chtěli zapisovat každý den.

Kromě těchto doplňků si jistě i každý najde své, pokud hledá dárek, který by měl být osobitější, ať už se jedná o tričko s charakterizujícím nápisem, nebo jiné originální dárky na míru na svatbu, k narozeninám nebo k důležitým výročím vašich milovaných osob. 

Shrnutí pozitivních okamžiků a emocí v zápisníku? 

Asi nikdy jsem nebyla moc trpělivá a důsledná, pokud se jednalo o jakékoliv zapisování úspěchů, radostí a všeho pozitivního, co mě za den potkalo. Možná na tak pozitivní reflexi dní nejsme ještě jako společnost nastavení, protože jsme soustředění spíše na to, co se za den nepovedlo a co nás vyšťavilo. Spíše je pro nás více radostnější, když celý neúspěšný den skončí a začne nový, kdy můžeme začít znovu. 

V pracovním životě jsem obvykle zažívala, že se úspěchy sice oslavovaly, ale jen pokud byly opravdu výjimečnými a přinesly i důležité zisky firmě. Tím nechci říct, že by pozitivní slovní hodnocení chyběla, ale pokud se vše děje tak nějak normálně, bez komplikací, nemáme tendenci se moc nad více výraznými a pozitivními okamžiky pozastavovat a říci si ANO, TO SE POVEDLO. Zkrátka bereme (pro nás méně výrazné) úspěchy jako běžnou denní rutinu. Pokud někdo z našeho okolí zaznamená neúspěch, nebo my sami registrujeme, že se nám v některé z životních oblastí příliš nedaří, focusujeme se zprvu na negativní stránky, ale (obvykle) ne na to, co jsme možná pro pozitivní vyhlídky i v méně šťastném období učinili. 

Delatero vás potěší krásně čistými dřevěnými deskami.

Přiznám se, že jsem také byla jedním z těch, kteří se spíše zaměřovali na to, co se nedaří, obzvláště, pokud mi to bylo okolím připomínáno. Nějaké ty kroky ke změně jsem ale přece jen udělala. Snažila jsem se alespoň zhodnotit si, jestli jsem opravdu udělala to největší maximum, co jsem mohla, bez jakéhokoliv podceňování nebo zkreslování situace. Pokud jsem si odpověděla, že vše, co se jen dalo, utlumily se i výčitky a hořká pachuť z neúspěchu. 

Ve dvou diplomových pracích, které se mi podařilo zázračně napsat (smích), jsem se pozitivní psychologií zabývala hned ve dvou tématech, a to v léčbě dívek s poruchami příjmu potravy a ve stimulaci a motivaci pracovníků personálních agentur (o tom ale více jindy). 

Díky velikosti je diář také skladný a navíc, nepomačká se vám nic, a to ani po každodenním nošení.

Využití pozitivní psychologie v našem životě 

Schelly Gable a Jonathan Haidt (2005) ve výzkumu, který se vztahoval k využití pozitivní psychologie, které by mělo vést k optimálnímu fungování, i např. v organizacích,   dodávají, že cílem pozitivního směru v psychologii není vymazat nebo nahradit všechny patologie , dysfunkce nebo úzkostné chování, které existují. Záměrem je vybudovat to, co víme o lidské odolnosti a růstu, protože rosteme a jsme odolní i v důsledku negativních událostí. 

Myšlenkář jako resumé vašich úspěchů, tužeb a přání 

I když se vám možná (obzvláště v této době) zdá, že moc světlých okamžiků se v našich pozastavených životech doma nedá nalézt, vězte, že i mě se to podařilo (čímž si nechci na svůj dosavadní život stěžovat). Ale přece jen mi trvalo déle, než jsem ty jednotlivé okamžiky, (které jsou highlighty mých dní), identifikovala a více se na ně zaměřila. 

Myšlenkář  vznikl jako autorský projekt Mirky Nové, která je stejně jako já, velkou nadšenkyní pro papírenské výrobky všeho druhu. Už jen v tom vznikl průsečík naší spolupráce. Pokud si rádi zapisujete myšlenky, přání, úspěchy a cíle, bude pro vás takřka hračka Myšlenkář začít používat. Pro mě bylo výzvou si každý den zaznamenávat všechny denní postřehy, protože to pro mě nebylo předtím tolik zvykem. Udělala jsem si rituál z toho si všechny, možná i pro někoho maličkosti, zapisovat a posun ve vnímání jsem u sebe zaznamenala, protože jsem najednou viděla, že i když jsem měla za sebou náročnější den, přece jen jsem nalezla něco, co mě potěšilo nebo příjemně překvapilo. 

Kromě roztomilého Myšlenkáře naleznete na e-shopu i další jiné produkty, které mohou udělat radost nejen vám, ale i vašim blízkým, což ocení (nejen v této době). 

Máte svůj oblíbený diář nebo zápisník? Shrnujete si pozitivní okamžiky z vašeho dne? A jak pracujete s těmi méně pozitivními myšlenkami? V čem vám psaní ještě pomáhá? 

Foto: Vlastní archiv. 

Zdroj výzkumu: What (and Why) is Positive psychology? S. Gable, J. Haidt.