Menstruace, ženství, intimita už nejsou v dnešní době žádným tabu. Ze všech stran se na nás hrnou články o tom, jak je cyklus přirozenou součástí ženy. O to více máme možnost se o sebe v tyto dny více starat a dopřávat si pohodlí.

Já sama patřím ke generaci, která o těchto tématech ani s jedním z rodičů nemluvila. Někdy, možná to bylo v 9 letech jsem dostala encyklopedii pohlavního života, kde jsem se postupně dozvěděla, jak se věci dějí. Ale bez jakéhokoliv dalšího rozhovoru poté. Jako na potvoru jsem byla (asi) jedna z prvních dívek ve třídě na základní škole, které “to” dostaly jako první. Asi se to možná i dalo očekávat. Byla jsem oplácaná holka. Prostě kus ženský už tenkrát. A že bych to nesla zrovna pozitivně, se říct nedalo. Když přišla první menstruace, neděsilo mě samotnou ani to, co se děje, ale to, že přibyl další ženský znak, který dokazoval, že jsem žena. Se vším všudy. To se po čase překlopilo ve druhý extrém, kdy jsem, kvůli úbytku váhy, na nějaký čas menstruaci ztratila úplně. Byl to běh na dlouhou trať a asi by to vydalo i na samostatný článek. Já sama patřím navíc do skupiny těch, které již týden před začátkem periody pociťují bolesti zad a prsou, někdy i protrpí den migrénou. Snažila jsem se ale po čase, tyhle věci přijmout a spíše se naučit hýčkat se.

Menstruačních kalhotek se nemusíte obávat. Stačí se naučit znát sebe samotnou, jak moc intenzivní periodu máte a v jaké dny potřebujete ty kalhotky, s větší savostí. Pak nebude docházet ani k nepříjemným nehodám. (Foto: Filip Kastl).

Nejen v období menstruace, ale i mimo něj. Pokud ale přece jen nechcete protrpět týden před začátkem menstruace, nebo i vaše dny s bolestmi, můžete jít, krůček po krůčku naproti tomu, jak se cítit ve svých dnech lépe. Pro mě důležité se cítit pohodlně a pokud mám i možnost, snažím se vyšetřit si každý den na chvilku odpočinku a vypouštět nahromaděný stres

Moje cesta k menstruačním kalhotkám 

Když se bavíme hlavně o pohodlí, začala jsem, vlastně nedávno koketovat s jednou z novodobých alternativ menstruačních pomůcek, a to menstruačními kalhotkami. Vím, že ke kalíšku jsem zatím nedozrála. Kalhotky pro mě byly přijatelnou variantou už jen proto, že jsou součástí vašeho outfitu a ráno stačí obléknout se a jít. 

U mě vyhrály jednoznačně kalhotky s vysokým pasem. Zakryjí i nežádoucí bříško v průběhu prvních dní, když se cítíte „natekle“. (Foto: Filip Kastl).

Samozřejmě chápu, že pro některé z vás, které uvažují o udržitelnější variantě, může být nošení kalhotek nepředstavitelné. Právě proto, že jsou součástí spodního prádla, ale i menstruační pomůckou zároveň.  Na konci minulého roku jsem začala spolupracovat se značkou Timo, která vyrábí spodní prádlo v severočeských Litoměřicích. O výrobě spodního prádla jsem vám napsala článek, takže si i můžete sami udělat představu, kde a jak se české prádlo této značky vyrábí. I toto pro mě byl pozitivní faktor v tom, že jsem věděla, že bych chtěla menstruační kalhotky vyzkoušet.

Můžete si vybrat mezi klasickým a vyšším střihem 

Menstruační kalhotky Timo vyrábí ve dvou střizích – klasickém i s vysokým pasem. Já jsem si v rámci spolupráce osobně vyzvedla na prodejně oba dva druhy kalhotek. Navíc jsem si chtěla sama nechat poradit od prodejní konzultantky, pokud bych případně tápala ve velikosti. Kalhotky se šijí od velikosti XXS do velikosti 3XL. Jsou navíc rozděleny i podle savosti, což vám určují kapičky na krabičce.

Nebojte se do vaší výbavy zařadit oba dva střihy kalhotek. Jsou k objednání i k zakoupení ve střední i silné savosti. (Foto: Filip Kastl).

Doporučuji, pokud s kalhotkami teprve začínáte, pořídit si od každého střihu dva kusy, pro silnou a slabou menstruaci. Budete tak mít jistotu, že budete moci užívat kalhotky i v další dny menstruace, pokud jedny vyperete. Já si určitě do budoucna rozšířím sbírku o další kusy. Jsem teda více za tým kalhotek s vysokým pasem. Oceńuji je nejvíce ve dnech, kdy se cítím více “nateklá” a tak nějak více vnímám, že mám větší bříško. Kalhotky vám ale zaručí maximální pohodlí a nikde neškrtí a navíc vytvoří i pěknou siluetu. Můj začátek menstruace bývá spíše silnější, ale i tak jsem nepotřebovala jinou pomůcku, ani pro jistotu. Pokud si nejste na začátku jisté, můžete kombinovat s tamponem nebo kalíškem

Kalhotky v klasickém střihu a se střední savostí mám spíše pro dny, kdy nemám silnou menstruaci. (Foto: Filip Kastl).

Neproteču? Nebudu zapáchat?

Tyhle otázky jsem postřehla, že vás, ale vlastně i mě, před používáním kalhotek, napadly. Co si budeme, toho my ženy se přece nejvíce bojíme. A určitě jsme každá zažila, že jsme tu a tam poprosily nějakou kamarádku, aby nás nenápadně zkontrolovala, jestli naše oblečení už někde nezdobí červený flíček. Tady vás mohu uklidnit. Jen je potřeba si vybrat takové kalhotky, které odpovídají síle vaší menstruace.

Ač pro nás naše dny mohou být spíše otravnou záležitostí, snažte se je nevítat s odporem. (Foto: Filip Kastl).

Pokud víte, že menstruaci máte více dní a je spíše silná, pořiďte si kalhotky s vyšší savostí. Vložka, která je v kalhotkách všitá, se skládá z několika vrstev. Ty se starají o to, abyste se cítila v suchu a komfortně. Speciální lemy slouží rovněž k tomu, aby nedošlo k nepříjemné nehodě. Co si mohu pochválit konkrétně i já, je materiál a střih kalhotek. Báječně přilne k tělu, ale zároveň vás nikde neškrtí. 

Jak o menstruační kalhotky pečovat? 

Péče o menstruační kalhotky není nikterak těžká. Stačí je propláchnout pod tekoucí vodou, nebo na pár minut namočit do vlažné vody. Poté kalhotky vyždímejte (ne však silou, ani kroucením). Stačí pouze jemně pomačkat. Pak už stačí jen vložit do pračky bez aviváže. Perte na 40 stupňů, klidně i s ostatním prádlem. Doporučujeme je případně vložit do speciálního sáčku na praní. Sušíme je otočené rubem vzhůru a zavěsíte. Nevkládejte je do sušičky, ani je nežehlete. Díky jejich materiálu jsou kalhotky opravdu nenáročné na jejich údržbu po praní, takže se vám vyžehlí takřka samovolně. 

Menstruační kalhotky ještě víc předčily má očekávání a určitě se stanou součástí rutiny mých dnů. Stojí za tím ale především i to, abyste se nebály sami sebe poznávat a naučit se tělu dávat během jeho dní to, co potřebuje. I když se během menstruace s bolestmi můžeme setkat, nemělo by pro nás být tohle týdenní nebo i vícedenní období utrpením, ale dopřáním si odpočinku. 

Timu tímto děkuji za milou spolupráci!

Foto: Filip Kastl, https://www.f-k.cz/